Een bezoek aan de sauna wordt steeds populairder in Nederland. Wij vinden dit niet zo gek. Een sauna is namelijk een plek om echt eens tot rust te komen. Voor mensen die lange dagen op het werk maken en gestrest zijn, is de sauna een plek om te ontspannen. Een bezoek aan de sauna helpt ook om beter en dieper te slapen. Maar niet alleen mentaal word je er rustig van. Ook fysiek is het een aanrader. Spieren herstellen namelijk sneller. Als laatst is het goed voor je huid en je haar. Door het zweten gaan de poriën van je huid openstaan. Hierbij komen naast vocht ook andere afvalsstoffen vrij zoals talg. De hoofdhuid maakt door de sauna een stof aan waardoor je haar meer gaat stralen.

 

Hoe bereid ik me voor?

Een eerste saunabezoek is voor veel mensen een spannende ervaring. Ze vinden het lastig om zichzelf bloot te moeten geven. We maken ons daarover vooraf vaak een stuk drukker dan daadwerkelijk het geval is. Na een sauna bezoek komt iedereen ontspannen naar buiten met een opgeladen batterij. We hebben een aantal handigheidjes op een rijtje gezet voor een goede start.

 

Wat moet ik meenemen?

Don’t worry. Mocht je van de onderstaande lijst iets vergeten, dan kan jij dit bijna bij elke sauna alsnog huren of kopen. Het bespaart echter wel geld als u dit vooraf zelf meeneemt. Zorg ervoor dat je in ieder geval meeneemt:

 • Badslippers
 • Badjas
 • Badlaken
 • Handdoeken
 • Flesje water

 

Een rondje sauna maken

Is er een rondje sauna? Ja die is er er. Het is meer een ongeschreven regel maar daarmee houd je de sauna wel hygiënisch voor jezelf en voor anderen. Daarnaast kom je op deze manier het beste tot rust. Laten we een rondje gaan maken.

 1. We starten altijd met een douche om het vuil van ons lichaam af te spoelen. Uiteraard in het kader van de hygiëne.
 2. Vervolgens nemen we een voetenbad. De sauna kan erg warm zijn. Door een voetenbad te nemen kan het lichaam alvast wennen aan de warmte.
 3. Je kan nu lekker tot rust komen in de sauna. Je mag maximaal 15 minuten in de cabine blijven. Hiervoor kan je de zandlopers gebruiken die ophangen. Als je langer blijft kan je lichaam oververhit raken. In sommig gevallen kan dit leiden tot flauwvallen.
 4. Nadat je kwartiertje om is en je uit de cabine stapt neem je een douche. Hierdoor kan het lichaam wat afkoelen. Daarnaast spoel je ook de vuiligheid van je lichaam af. Er komt tenslotte meer dan vocht naar buiten zoals we in het eerste gedeelte van dit artikel al aangegeven hebben.
 5. Om het saunaproces goed af te sluiten, stappen we in een dompelbad. Hierdoor is het lichaam goed afgekoeld. Omdat je in een bad stapt is het voor hygiënische redenen dus erg belangrijk om vooraf goed afgespoeld te hebben.
 6. Nu kan je lekker even gaan liggen om tot rust te komen. Wanneer je maar wilt kan je weer voor je nieuwe saunaronde gaan.

 

Relax and enjoy!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.